KOSZALIN7.PL

Forum portalu koszalin7.pl
Obecny czas: 05 Wrz 2010, 12:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Bronisław Komorowski o JOW
PostWysłany: 02 Lip 2010, 12:36 
Wypowiedź wczoraj (01.07.2010) w Koszalinie.

Chciałem podziękować również prezydentowi miasta, panu Mikietyńskiemu, ale wiem, że choruje i będę się mógł z nim spotkać. Wiem, jak wiele Koszalin zawdzięcza samorządowi i dobrym samorządowców, dlatego chciałem parę słów powiedzieć o samorządzie, o problemach samorządu polskiego, o tym, jaką szansą dla Polski jest budowanie poprzez samorząd.

(...)

Chciałbym tutaj w Koszalinie powiedzieć parę ważnych słów o tym, jak wyobrażam sobie działanie przyszłego prezydenta na rzecz Polski samorządnej. Chciałbym bardzo, aby samorządy, które naprawdę świetnie sobie radzą w wielu obszarach dostały nowy impuls, nowe dodatkowe wsparcie oraz nowe dodatkowe zabezpieczenie przed ryzykiem nadmiernego wikłania samorządów w partyjne polityki. Cóż stoi na przeszkodzie, aby ograniczyć także rolę partii poprzez stworzenie możliwości wybierania przez wszystkich Polaków radnego także w takich samych procedurach, bez względu na wielkość gminy, tak, żeby wybierano między człowiekiem a człowiekiem, a nie między lista partyjną a listą partyjną. Platforma Obywatelska chce obywatelskich wyborów. Opowiadamy się za jednomandatowymi okręgami wyborczymi. Ja będę proponował, aby zacząć to od samorządów. Wydaje mi się, że doświadczenie wszystkich ugrupować politycznych, które przecież w skali kraju wszystkie mają wójtów, burmistrzów, prezydentów, powinny skłonić te partie do tego, aby też zdecydować się na wybory radnych, nie na zasadzie konkurencji list partyjnych, a na zasadzie konkurencji człowiek-człowiek.

W niedzielę staniecie państwo przed urną wyborczą, żebyście państwo oddali głos na Polskę nowoczesna i silną siłą swych obywateli, a nie tylko siłą władzy.

Raportuj ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 02 Lip 2010, 14:24 
Trzecia juz w ciągu dwóch dni zapowiedź Bronisława Komorowskiego wprowadzenia JOW w wyborach samorządowych. Tym razem w Brodnicy. Komorowski ukazujee JOW nie jako tylko inny sposób wybierania przedstawicieli, ale jako inna filozofie państwa, wiąże to z modelem państwa i samorządu. Po raz pierwszy też w tej kampanii, Komorowski oświadczył wyraźnie, że bedzie zabiegał o JOW "zarówno w wyborach do Sejmu jak i w wyborach samorządowych".

Onet.pl/PAP, Kaczyński zawsze był źródłem konfliktu i niezgody, 02.07.2010 napisał(a):
Komorowski podczas spotkania z wyborcami w Brodnicy podkreślił, że 4 lipca Polacy zdecydują, czy chcą kraju scentralizowanego, który nie ufa swoim obywatelom, czy chcą Polski obywatelskiej, silnej siłą swoich obywateli. - To naprawdę jest ważny bój o kształt naszej ojczyzny (...) Stawiamy na współpracę, stawiamy na zgodę, bo zgoda naprawdę buduje nasz kraj, w wymiarze całości kraju, jak i w wymiarze samorządowym - podkreślił kandydat PO.

Zadeklarował, że jako prezydent będzie zabiegał o wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych zarówno w wyborach do Sejmu jak i w wyborach samorządowych, aby - jak zaznaczył marszałek Sejmu - wybierać nie między listami partyjnymi a miedzy "człowiekiem a człowiekiem".

- Stawiamy na wybory w okręgach jednomandatowych i jeśli zostanę prezydentem zadbam o to, aby w drodze kompromisu - jeśli inne partie polityczne boją się jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do parlamentu - będę się starał przekonać, aby wybierać, tak jak się wybiera dobrych burmistrzów, wójtów i prezydentów miast w Polsce w 2400 okręgach jednomandatowych, w takim samym trybie wybierać wszystkich radnych - powiedział Komorowski.

Raportuj ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lip 2010, 19:31 
Z kronikarskiego obowiązku. O JOW Komorowski mówił również w Bydgoszczy w piątek 2 lipca 2010.

Polska Agencja Prasowa/02.07.2010 napisał(a):
Bronisław Komorowski zadeklarował w piątek, że nie rezygnuje z wdrożenia idei jednomandatowych okręgów wyborczych. Zaznaczył jednak, iż nie ma obecnie w Sejmie większości potrzebnej do przeforsowania takiej zmiany w odniesieniu do wyborów parlamentarnych (wymagałoby to zmiany konsytuacji), choć w jego opinii może się to udać w przypadku wyborów samorządowych.

"Mamy już w Polsce 2400 jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach wójtów i burmistrzów. Skoro wszystkie siły polityczne wiedzą, że dobrze wybiera się wójtów i burmistrzów, to zgodzą się na taki wybór radnych" - mówił marszałek Sejmu.

Raportuj ten post

Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Możesz zakładać nowe tematy na tym forum
Możesz odpowiadać w tematach na tym forum